Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home2/v5forumu/public_html/wp-includes/theme.php on line 629

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home2/v5forumu/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 258

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 31 in /home2/v5forumu/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/router/package.module.router.php on line 465

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 30 in /home2/v5forumu/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/router/package.module.router.php on line 465
FORUMUL SOCIAL ROMAN » Diaspora
Browse > Home / Despre / Diaspora

| Subcribe via RSS

Diaspora

Diaspora, imigrația, minoritățile

Diaspora românească are o istorie de peste o sută de ani. Astăzi, numărul românilor care trăiesc în afara granițelor este de peste 12 milioane. Afluența din ultimii ani a îngrosat rândurile emigranților autohtoni, depâșind cu mult statisticile oficiale.

Mai mult de o treime din populația globală românească, ce ajunge la 34 de milioane de oameni, a ales să trăiască în străinătate. Daniela Soros, vicepreședintele Fundației Naționale a Românilor de Pretutindeni, confirmă această statistică, adăugând că numărul va fi întotdeauna mai mult sau mai puțin exact, din lipsa unor instrumente corecte de evaluare.

Emigrația de după 1989 se împarte în mai multe segmente – emigrația economică, emigrația politică din 1990 de după mineriade, bursierii rămași după studii și emigranții săturați de sistemul românesc. În concluzie, avem o diasporă pestriță, avem foarte multe «creiere» în toate domeniile științifice, avem personalități și persoane în funcții cheie din lumea întreagă, dar ne lipsește voința de a-i atrage de partea interesului național”, explică Daniela Soros.

Cele mai mari și mai vechi comunități românești se află în Canada și SUA. Grupuri autohtone, izolate și de o mărime redusă, sunt răspândite însă pe tot globul. Africa de Sud, Australia, Mexic, Argentina, Macedonia sau Grecia sunt câteva dintre locurile în care românii au ales să locuiască.

Vechiul continent și autohtonii
Europa a constituit un caz aparte în harta diasporei românești: deși geografia ar fi prezis-o, până în 1989, comunitățile autohtone de pe vechiul continent nu au avut dimensiuni semnificative. Cea mai mare comunitate de români din Europa se găsește în Germania, unde numărul lor depășește 100.000 și este formată, în mare parte, din sașii plecați din Transilvania. De asemenea, în Spania și Italia s-au format, în ultimii ani, grupuri mari ale românilor care lucrează în agricultură.

America românilor
În 1880, în America au sosit primii emigranți români. O parte s-au stabilit în Canada, iar cealaltă în Statele Unite. Primul val de români veniți în Canada lucrau la construcția de căi ferate sau în agricultură. După cel de-al Doilea Război Mondial, românii au emigrat din cauze politice și pregătirea lor profesională era deja alta. Dupa 1990, potrivit oficialilor de la “Imigration Canada”, în această țară soseau, anual, aproximativ 3.000 de români. În prezent, în Canada trăiesc peste 100.000 de români. În SUA, estimările FNRP indică peste un milion de americani de origine română, în ciuda numărului de 400.000, confirmat de statisticile oficiale. Astfel, comunitatea română se plasează pe locul 20 în rindul celor 71 de minorități europeane din Statele Unite.

Puțini, dar calificați
Românii s-au stabilit și în locuri exotice. În Africa de Sud, de exemplu, trăiesc aproape 3.000 de români, iar în Mexic, comunitatea românească este alcătuită din aproximativ 50 de familii. Comunitatea celor 10.000 de români din Argentina constituie un alt caz interesant: aici, majoritatea au o pregătire profesională superioară, fiind ingineri, profesori, istorici și comercianți.